Hans en zijn passie

"De natuur is mijn onuitputtelijke inspiratiebron. Het geeft mij voldoening als ik met mijn werk de toeschouwers kan laten genieten van de natuur, zoals ze die wellicht nog niet eerder gezien hebben. 
    
In 1954 ben ik geboren in Doesburg en al op jeugdige leeftijd begon ik met tekenen. Rond de oude Hanzestad was natuur in ruime mate voorhanden en ik trok er dan ook veel op uit. Buiten schooltijd zwierf ik langs de oevers van de Oude IJssel. Mijn dag was geslaagd als ik daar de IJsvogel als een 'blauwe streep' voorbij zag vliegen.
Dagenlang zwierf ik door de 'batterijen;' de groene vestingwerken om Doesburg. Ook de uiterwaarden konden op mijn belangstelling rekenen. Op de nabije Veluwe kende ik enkele jachtopzichters en van hen leerde ik al jong waar ik op moest letten om wilde dieren te observeren. Ik zocht er naar de sporen van het 'grote wild' en al doende legde ik met potlood de natuur vast.

                                          

Door de jaren heen raakte ik steeds meer in de ban van het tekenen. Als autodidact ontwikkelde ik een eigen stijl om dieren te tekenen. Zo nu en dan exposeerde ik in kleine kring of maakte een werk in opdracht. Het onderwerp betrof meestal een huisdier maar ook frequent de wilde flora en fauna.
Jaren later werd ik gevraagd om op de dierenmanifestatie 'Beestenspul' in Leiden te komen tekenen. Daar werden hondenshows georganiseerd en er waren exterieur keuringen van katten, maar ook van konijnen, kippen en duiven. Er werden ook allerlei andere dieren tentoongesteld en het duurde niet lang, of ik reisde heel Nederland door om bij de opdrachtgevers thuis hun dieren te komen bekijken voor een getekend portret. Van muis tot paard, kippen en katten, hamsters en kameleons; ik heb veel voorbij zien komen. In het album Huisdieren van de Fotogalerie, staan een aantal van de door mij gemaakte portretten.

 
 
De passie om wilde dieren te tekenen bleef en juist de wilde fauna gaf en geeft mij de vrijheid om zelf mijn onderwerpen te kiezen. Mijn werk kenmerkt zich door een realistische weergave van de natuur zoals ik die zie. Elk jaargetijde komt daarin aan bod. Frequent heb ik ontmoetingen met wilde dieren. Die ontmoetingen gaan vaak snel maar soms kan ik de dieren in alle rust observeren. Door goed te kijken, ook naar de details, neem ik het onderwerp mee naar mijn atelier. Daar werk ik uit wat ik gezien heb; soms voeg ik er iets aan toe, vaak ook laat ik dingen achterwege en creëer zo de sfeer die ik wil overbrengen. Naast tekeningen maak ik ook olieverfschilderijen. 
 
 
 
Ik kreeg de gelegenheid om boekillustraties over de natuur te maken, waarmee mijn werk bij een groter publiek bekend werd. Al snel exposeerde ik mijn werk ook buiten mijn woonplaats en op internationale tentoonstellingen. Inmiddels hangt mijn werk in Nederland en in het buitenland aan de muur." 
 
Copyright © 2010-2019 Hans van Engeldorp Gastelaars - Alle rechten voorbehouden / All Rights reserved