Hans en zijn passie

"De natuur is mijn onuitputtelijke inspiratiebron. 
    
In 1954 ben ik geboren in Doesburg en al op jeugdige leeftijd begon ik met tekenen. Rond de oude Hanzestad en in de nabije Veluwezoom was natuur in ruime mate voorhanden. Kijken naar de hazen en de sporen zoeken van het 'grote wild;' al doende legde ik met potlood de natuur vast.


                                                                (Kleurpotlood)


Door de jaren heen raakte ik steeds meer in de ban van het tekenen en ontwikkelde als autodidact een eigen stijl. Zo nu en dan exposeerde ik in kleine kring of maakte een werk in opdracht. Het onderwerp betrof meestal een huisdier maar ook frequent de wilde flora en fauna.
Jaren later werd ik gevraagd om op de dierenmanifestatie 'Beestenspul' in Leiden te komen tekenen. Daar werden hondenshows georganiseerd en er waren exterieur keuringen van katten. Er werden ook allerlei andere dieren tentoongesteld en het duurde niet lang, of ik reisde heel Nederland door om bij de opdrachtgevers thuis hun dieren te komen bekijken voor een getekend portret. Van muis tot paard, kippen en katten, hamsters en kameleons; ik heb veel voorbij zien komen. In het album Huisdieren van de Fotogalerie, staan een aantal van de door mij gemaakte portretten.
 
De passie om de wilde fauna vast te leggen geeft mij de vrijheid om zelf mijn onderwerpen te kiezen. Mijn werk kenmerkt zich door een realistische weergave van de natuur zoals ik die zie. Elk jaargetijde komt daarin aan bod. Frequent heb ik ontmoetingen met wilde dieren. Die ontmoetingen gaan vaak snel maar soms kan ik de dieren in alle rust observeren. Door goed te kijken, ook naar de details, neem ik het onderwerp mee naar mijn atelier. Daar werk ik met potlood, pastel of olieverf, uit wat ik gezien heb. Soms voeg ik er iets aan toe, vaak ook laat ik dingen achterwege en creëer zo de sfeer die ik wil overbrengen.  

 
                                                             (Olieverf)

 
Toen ik de gelegenheid kreeg om boekillustraties over de natuur te maken, werd mijn werk bij een groter publiek bekend en al snel exposeerde ik op nationale- en internationale exposities. Inmiddels hangt mijn werk in Nederland en in het buitenland aan de muur. Het geeft mij voldoening als ik met mijn natuurtekeningen de toeschouwers kan laten genieten van de natuur, zoals ze die wellicht nog niet eerder gezien hebben." 
 
Copyright © 2010-2022 Hans van Engeldorp Gastelaars - Alle rechten voorbehouden / All Rights reserved